DOKUMENTASI SEJARAH PERPUSTAM

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

MUHAMMAD ZAIDEE DAUT

BUKIT BARU – Perbadanan Perpustakaan Awam Melaka (PERPUSTAM) mengambil langkah proaktif mendokumentasikan penubuhan perpustakaan itu sebagai usaha memelihara nilai sejarahnya.

Menurut Pengarah PERPUSTAM, Mohamed Aizammuddy Mohamed Idris, buku berjudul Dari Banda Hilir ke Bukit Baru: Menelusuri Sejarah & Perkembangan Perbadanan Perpustakaan Awam Melaka (PERPUSTAM) 1881-2019 itu berkonsepkan ‘Coffee Table’.

Katanya, ia memaparkan sejarah awal penubuhan perpustakaan yang dikenali dengan nama Malacca Library sebelum ditukar kepada Perbadanan Perpustakaan Awam Melaka.

“Selain itu, buku ini turut memuatkan perkembangan rangkaian, perkhidmatan dan pencapaian yang diperolehi PERPUSTAM sehingga tahun 2019,” katanya.

Majlis pelancaran buku ini disempurnakan oleh Yang di-Pertua Negeri Melaka, Tun Seri Setia Dr. Mohd Ali Mohd Rustam di Dewan Tuah, Perpustakaan Negeri, Bukit Baru, pada 20 Disember lalu bersempena Majlis Sambutan Jubli Emas Persatuan Penulis Negeri Melaka (PENAMA).

Buku ini mendapat sentuhan penulis yang merupakan kakitangan PERPUSTAM iaitu Muhammad Zaidee Daut.

Ia mempunyai 145 muka surat dan dijual pada harga RM50.

Mereka yang ingin mendapatkan buku tersebut boleh menghubungi Raifudeen Abdul Latif di talian 06-2824859.

-MF-

Fara Ismail

Fara Ismail

Artikel Berkaitan

BANJIR MAUT IRAN

Fara Ismail Menurut CNN, sekurang-kurangnya 69 orang terbunuh dalam banjir dan tanah runtuh yang melanda beberapa kawasan bandar di seluruh Iran, kata

DAKI 14 PUNCAK DUNIA DUA KALI

Fara Ismail Menurut REUTERS – Sanu Sherpa 47, telah mencipta rekod pendakian dengan mendaki 14 puncak dunia yang berketinggian melebihi 8,000 meter

HUKUMAN MATI EMPAT AKTIVIS

FARAH ISMAIL MYANMAR – Menurut Reuters, pihak berkuasa tentera Myanmar telah menghukum mati empat aktivis demokrasi yang dituduh membantu menjalankan “tindakan keganasan”, kata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *