CETAK ROMPAK : PENGGIAT SENI RAYU HUKUMAN SETIMPAL

MARINA SAHABUDIN

Penggiat industri kandungan tempatan di Malaysia menyambut baik tindakan terbaharu pihak berwajib dalam memerangi isu cetak rompak digital yang giat berlaku di Malaysia.

Rata-rata penggiat industri bersetuju bahawa hukuman yang dikenakan ke atas perbuatan cetak rompak digital adalah tidak setimpal.

Pesalah-pesalah ini telah mengakibatkan kerugian ekonomi yang berterusan jika tidak dibendung dan impaknya menjejaskan penggiat industri serta seluruh ekosistem di negara ini.

Kerugian tahunan disebabkan kegiatan cetak rompak digital ini dianggarkan sebanyak RM3 bilion kepada industri media dan hiburan.

Ia juga melibatkan kehilangan sejumlah RM500 juta cukai pendapatan dan menjejaskan ribuan peluang pekerjaan.

Mengulas mengenai jenayah ini, Penerbit dan Pengarah terkenal negara, Datuk Yusof Haslam berkata, tanpa usaha dan keazaman daripada pihak berwajib, kegiatan cetak rompak digital akan terus berlaku.

”Perbuatan mencuri ini bukan perkara baru dan perlu diatasi sebaik mungkin oleh pihak penguatkuasa. Saya kesal melihat retorik yang kosong tanpa membawa sebarang penyelesaian kepada isu sebenar.

”Tanpa undang-undang yang tegas, cetak rompak akan berterusan dan merebak seperti barah kepada industri kreatif negara dan penggiatnya,” katanya.

Sementara, Pengarah Kawal-Selia Astro, Laila Saat berkata, pihaknya mengalu-alukan tindakan yang dikenakan ke atas penjual Peranti Perisian Penstriman Haram (ISD) dan berjanji bekerjasama dengan pihak berwajib dan rakan-rakan penyedia kandungan dalam menyampaikan mesej yang tegas bahawa cetak rompak adalah mencuri, haram dan boleh dikenakan tindakan undang-undang.

”Cetak rompak pada hari ini dilihat seakan-akan menjadi kebiasaan sehingga ramai yang terleka dan terlupa bahawa ia merupakan sebahagian dari perbuatan mencuri.

”Ia adalah musuh utama industri, yang mana ia merompak hasil kerja setiap mereka yang terlibat dalam ekosistem kreatif daripada pelakon, penulis, penerbit, pengarah dan jurugambar, yang mana secara langsung menghalang sebarang pembangunan.

”Jika cetak rompak dibiarkan berlaku tanpa sebarang tindakan, ia akan membantutkan segala usaha yang dilaksanakan industri hiburan, kerana tiada mana-mana pihak yang akan membuat sebarang pelaburan ekonomi terutamanya ke atas kandungan-kandungan yang dikategorikan premium seperti ‘Piala Dunia FIFA’, kerana khuatir akan risiko ia dicuri dan dipasarkan secara haram,” katanya.

Setiausaha Kehormat Persatuan Penerbit Filem (PFM), Zahrin Aris menambah, hari ini penalti dikenakan ke atas mereka yang menggunakan kotak media mengandungi kandungan yang tidak mendapat kebenaran sah hakcipta dilihat agak ringan.

”Hukuman yang lebih berat perlu dikenakan kepada mereka. Nilai kerugian ditanggung kerana cetak rompak ini sudah tentu lebih tinggi dari hukuman denda yang hanya RM30,000,” katanya.

Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Zed Zaidi berpendapat, cetak rompak digital yang menggunakan kaedah ISD ini telah lama membelenggu industri kreatif tanah air.

”Besar harapan kami agar sabitan hukuman yang dikenakan baru-baru ini bakal memberi sinar baharu kepada industri dan kes tersebut dijadikan penanda aras seterusnya memberi keadilan kepada pemain industri kreatif tempatan khususnya, yang rata-rata merupakan mangsa kepada perbuatan jenayah ini,” katanya.

Dalam pada itu, Ketua Pegawai Pemasaran Star Media Group, Lam Swee Kim menyifatkan, hukuman penalti yang dikenakan perlulah setimpal bagi mencerminkan impak buruk yang berlaku kepada penggiat industri.

”Kegiatan cetak rompak melibatkan penjanaan pulangan kewangan dan imbuhan diterima perlu dipantau serta hukuman sewajarnya perlu dikenakan kepada pelaku,” katanya.

Justeru, penggiat industri merayu kepada pihak kerajaan Malaysia untuk melakukan kajian semula ke atas undang-undang yang sedia ada.

Ia tidak memberi perlindungan yang menyeluruh kepada pemilik hakcipta yang merangkumi setiap kerja-kerja kreatif yang diusahakan.

Cetak rompak digital perlu diperangi dengan memastikan hanya kandungan-kandungan yang distrim secara sah.

Tindakan tegas perlu diambil ke atas laman sesawang dan platform edagang yang menyediakan penstriman haram dan penjualan ISD secara terang-terangan.

Kerjasama juga diperlukan dari semua pihak terutamanya daripada penyedia kandungan, stesen-stesen penyiaran, pihak pengawal selia, badan-badan berwajib dan pengguna, hinggalah ke syarikat telekomunikasi, penyedia perkhidmatan internet dan pemain e-dagang.

-MF-
 

Fara Ismail

Fara Ismail

Artikel Berkaitan

MUZIUM MENARIK DI MELAKA

MUZIUM ISTANA KESULTANAN MELAKA Muzium Istana Kesultanan Melayu Melaka dibina berdasarkan ‘Sejarah Melayu’ yang menggambarkan keunikan seni bina istana pada zaman Sultan

BANJIR MAUT IRAN

Fara Ismail Menurut CNN, sekurang-kurangnya 69 orang terbunuh dalam banjir dan tanah runtuh yang melanda beberapa kawasan bandar di seluruh Iran, kata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *