MAIS PERKENAL KADAR TERKINI FIDYAH

Marina Sahabudin

SHAH ALAM – Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) memperkenalkan pilihan bayaran fidyah puasa Ramadan mengikut jenis beras yang dimakan pada tiga kadar berlainan iaitu RM2, RM4 dan RM6 sehari.

Kadar bayaran fidyah ditetapkan sebanyak RM2 sehari bagi individu yang memakan beras Super Special Tempatan 5%.

RM4 sehari bagi individu yang memakan beras putih import/beras perang/ beras pulut/herba ponni/ beras wangi.

Manakala RM6 sehari bagi individu yang memakan beras basmathi/beras Jepun/beras merah.

Mereka yang berkemampuan amat digalakkan menunaikan bayaran fidyah mengikut jenis beras yang dimakan selaras dengan kadar zakat fitrah yang dilaksanakan di Selangor merujuk kepada keputusan Mesyuarat Fatwa Negeri Selangor.

Menerusi mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Kali Ke-5/2020, pihaknya memutuskan kadar bayaran fidyah bagi satu hari puasa ditinggalkan ialah 1/4 daripada zakat fitrah yang dibayar.

Sebagai contoh, jika seseorang itu meninggalkan puasa sebanyak 7 hari pada tahun 2020 (belum melangkau tahun), kadar fidyahnya adalah 7 hari x 1 tahun x RM2 = RM14 (jumlah yang perlu dibayar jika mereka memakan Beras Super Special Tempatan 5% ).

Manakala jika seseorang yang memakan beras putih import/beras perang/ beras pulut/herba ponni/ beras wangi meninggalkan puasa sebanyak 7 hari pada tahun 2020, kadar fidyahnya adalah 7 hari x 1 tahun x RM4 = RM28.

Bagi seseorang yang meninggalkan puasa contohnya sebanyak 7 hari dan tidak menggantikan puasanya selama 3 tahun iaitu pada tahun 2018-2020 (hingga melangkau Ramadhan tahun ini), kadar fidyahnya adalah 7 hari x 3 tahun x RM2 = RM42 (jumlah yang perlu dibayar jika mereka memakan Beras Super Special Tempatan 5%).

Bagi mereka yang berkemampuan digalakkan untuk membayar fidyahnya secara berganda jika melangkau Ramadan berikutnya.

Fidyah merupakan bayaran denda yang dikenakan kepada seseorang yang tidak dapat menggantikan puasanya di bulan Ramadan pada sesuatu tahun sehinggalah tibanya bulan Ramadan tahun berikutnya.

Umat Islam yang ingin membuat bayaran fidyah, bolehlah melayari laman web MAIS iaitu www.mais.gov.my atau bayaran boleh dibuat terus menerusi http://fpx.mais.gov.my/epay/fidyah.php.

-MF-

Amalina MF

Amalina MF

Artikel Berkaitan

MUZIUM MENARIK DI MELAKA

MUZIUM ISTANA KESULTANAN MELAKA Muzium Istana Kesultanan Melayu Melaka dibina berdasarkan ‘Sejarah Melayu’ yang menggambarkan keunikan seni bina istana pada zaman Sultan

BANJIR MAUT IRAN

Fara Ismail Menurut CNN, sekurang-kurangnya 69 orang terbunuh dalam banjir dan tanah runtuh yang melanda beberapa kawasan bandar di seluruh Iran, kata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *