Melaka, Genting & Tioman dijangka sesak -Pelancong dibenar berkunjung ke destinasi tersebut

Melaka, Genting Highland, dan Pulau Tioman dijadualkan dibuka semula untuk pelancong tempatan mulai 1 Oktober

Menurut Harian Metro, Menteri Pelancongan, Kesenian, dan Kebudayaan Datuk Seri Nancy Shukri mengatakan keputusan itu dibuat semasa Mesyuarat Menteri Kuartet hari ini, 21 September, setelah melihat perkembangan positif dengan gelembung perjalanan Pulau Langkawi.

Dia mengatakan keputusan itu akan dibawa ke mesyuarat Jawatankuasa Khas untuk Pengurusan Pandemik, yang akan dipengerusikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob esok, untuk persetujuan.

“Kemudian dalam dua minggu, destinasi ini akan siap untuk beroperasi semula,” katanya semasa sidang media di Parlimen hari ini.
Keputusan itu diambil kerana Melaka juga dijangka memasuki Fasa 3 Rancangan Pemulihan Nasional (NRP) pada bulan Oktober

Bernama melaporkan bahawa Melaka bertujuan untuk mencapai kadar vaksinasi 100% pada bulan depan.

Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali berkata, 77% populasi orang dewasa di Melaka telah menyelesaikan dua dos vaksinasi COVID-19 pada 18 September.

Sumber : Harian Metro

Amalina MF

Amalina MF

Artikel Berkaitan

BANJIR MAUT IRAN

Fara Ismail Menurut CNN, sekurang-kurangnya 69 orang terbunuh dalam banjir dan tanah runtuh yang melanda beberapa kawasan bandar di seluruh Iran, kata

DAKI 14 PUNCAK DUNIA DUA KALI

Fara Ismail Menurut REUTERS – Sanu Sherpa 47, telah mencipta rekod pendakian dengan mendaki 14 puncak dunia yang berketinggian melebihi 8,000 meter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *