DUBAI ANTARA BANDAR TERMAHAL DUNIA

FARAH ISMAIL

DUBAI – Menurut Arabian Business, Shanghai telah mendahului senarai bandar termahal di dunia. Laporan Global Wealth and Lifestyle oleh Julius Baer baru-baru ini menyatakan bahawa Dubai menjadi satu-satunya bandar Timur Tengah yang ditinjau dalam indeks itu.

Laporan tersebut telah mengenal pasti Shanghai sebagai bandar termahal, diikuti London, Taipei, Hong Kong dan Singapura.

Laporan itu melihat pada kos sara hidup bagi individu kaya, dengan mengambil kira harga barangan dan perkhidmatan tertentu, termasuk kereta, suite hotel, barang kemas dan hartanah kediaman. Secara amnya, ia mencatatkan peningkatan mendadak sejumlah 7.46 peratus sejak edisi laporan sebelumnya, disebabkan tekanan inflasi dalam ekonomi utama.

“Kesan berterusan pandemik – masih merupakan krisis yang berterusan di sesetengah negara – digabungkan dengan set keadaan ekonomi makro yang rumit dan gangguan rantaian bekalan, telah menyebabkan kenaikan harga bagi tiga perempat daripada barangan dan perkhidmatan dalam Indeks Gaya Hidup kami ,” kata Nicolas de Skowronski, ketua penyelesaian pengurusan kekayaan di Julius Baer.

Laporan Julius Baer melihat kos sara hidup individu kaya, dengan mengambil kira harga barangan dan perkhidmatan tertentu, termasuk kereta, suite hotel, barang kemas dan hartanah.

Laporan itu melihat pada kos sara hidup bagi individu kaya, dengan mengambil kira harga barangan dan perkhidmatan tertentu, termasuk kereta, suite hotel, barang kemas dan hartanah kediaman antara lain. Secara amnya, ia mencatatkan peningkatan mendadak dalam nilai untuk item ini – naik 7.46 peratus sejak edisi laporan sebelumnya, disebabkan tekanan inflasi dalam ekonomi utama.

Timur Tengah, secara amnya, baru-baru ini telah merekodkan peningkatan dalam aktiviti pelancongan dan hartanah – disokong oleh inisiatif kerajaan yang berterusan untuk merangsang pemulihan pasca pandemik.

-MF –

fara ismail

fara ismail

Artikel Berkaitan

MUZIUM MENARIK DI MELAKA

MUZIUM ISTANA KESULTANAN MELAKA Muzium Istana Kesultanan Melayu Melaka dibina berdasarkan ‘Sejarah Melayu’ yang menggambarkan keunikan seni bina istana pada zaman Sultan

BANJIR MAUT IRAN

Fara Ismail Menurut CNN, sekurang-kurangnya 69 orang terbunuh dalam banjir dan tanah runtuh yang melanda beberapa kawasan bandar di seluruh Iran, kata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *