HUKUM BUNUH BAKAR ISTERI

FARA ISMAIL

CHINA – Menurut South China Morning Post, seorang lelaki Cina telah dihukum bunuh kerana membakar bekas isterinya.

Mahkamah Rakyat Daerah Autonomi Tibet Ngawa dan Qiang berkata dalam satu kenyataan ringkas yang dikeluarkan pada pagi Sabtu bahawa ia telah melaksanakan hukuman mati terhadap Tang Lu.

Tang membakar bekas isterinya pada September 2020 semasa dia sedang melakukan penstriman langsung di Douyin, platform video pendek. Wanita berusia 30 tahun itu, dikenali dalam talian sebagai Lhamo, meninggal dunia akibat kecederaannya beberapa minggu kemudian.

Lhamo telah memberi sekilas gambaran tentang kehidupannya di dalam video pendek dan strim langsung di Douyin, versi Cina TikTok yang dikendalikan oleh syarikat induk yang sama.

Dalam videonya, dia menunjukkan kawasan luar bandar Sichuan dan  menulis blog tentang hidupnya. Dia adalah etnik Tibet dan sering memakai pakaian tradisional Tibet di dalam videonya.

Kakak Lhamo telah memberitahu Thepaper.cn, sebuah media yang berpangkalan di Shanghai, bahawa Lhamo mengalami penderaan domestik oleh Tang selama bertahun-tahun dan memutuskan untuk menceraikannya.

Kes itu mendapat kecaman yang meluas dan kemarahan di seluruh negara.

Polis menahan lelaki itu beberapa hari selepas berita serangan itu tersebar.

Tang telah merayu terhadap keputusan itu tetapi kalah dalam rayuan pada Januari tahun ini.

fara ismail

fara ismail

Artikel Berkaitan

MUZIUM MENARIK DI MELAKA

MUZIUM ISTANA KESULTANAN MELAKA Muzium Istana Kesultanan Melayu Melaka dibina berdasarkan ‘Sejarah Melayu’ yang menggambarkan keunikan seni bina istana pada zaman Sultan

BANJIR MAUT IRAN

Fara Ismail Menurut CNN, sekurang-kurangnya 69 orang terbunuh dalam banjir dan tanah runtuh yang melanda beberapa kawasan bandar di seluruh Iran, kata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *